6. marraskuuta 2012

Moderni fysiikka ja muinainen usko

Sain tänään luettua Stephen Barrin kirjan "Modern Physics and Ancient Faith." (University of Notre Dame Press, 2006). Kirja käsittelee materialismia, tiedettä ja uskontoa. Onko tiede ja usko ristiriidassa keskenään? Onko tiede osoittanut uskonnon vääräksi ja tehnyt Jumalasta tarpeettoman hypoteesin? Fysiikan professorina toimiva Barr esittää, että todellinen konflikti ei ole uskon ja tieteen välillä, vaan uskon ja materialismin välillä.

Materialismi on karkeasti ilmaistuna filosofinen olettamus, jonka mukaan todellisuus on pelkästään fyysinen. Ei ole sielua, hengellistä maailmaa tai Jumalaa. Barr toteaa sen, minkä olen itsekin ollut havaitsevinani: joidenkin on vaikea erottaa materialismi tieteestä. Ne eivät kuitenkaan ole sama asia.

Barr ei varsinaisesti pyri todistamaan, että teismi on tosi. Kyse on ennusteista tai odotuksista. Materialistit ovat väittäneet, että tiede on täyttänyt heidän odotuksensa ja tuhonnut uskovien. Barr kuitenkin väittää, että uusimmat tieteelliset havainnot ovat alkaneet kääntymään materialismia vastaan ja antaneet teismille tilaa hengittää. Mulle kirja antoi paljon ajateltavaa ja vahvisti uskoani siihen, että on olemassa Jumala, kaiken luoja. Suosittelen lämpimästi.


1 kommentti:

  1. Hyvää tekstiä, oletan että ymmärsin kaiken. Hyvin oot mut kouluttanut. :D

    VastaaPoista