25. maaliskuuta 2016

Pahuuden ongelma ja pääsiäisen todellisuus


Palaan vielä pahuuden ja kärsimyksen ongelmaan sillä se on todellinen ja kipeä asia. Maailmassa vaikuttaa olevan pahuutta, josta ei seuraa mitään suurempaa hyvää — turhaa ja liiallista pahuutta. Esimerkkejä voitaisiin luetella loputtomiin, mutta se tuskin on tarpeen. Jokainen meistä tietää, että pahuus voi olla todella järkyttävää, silmitöntä, julmaa ja sairasta. Emmekä saa trivialisoida tätä tosiasiaa älyllisesti näppärillä selityksillä.

Miten kristitty voi säilyttää uskonsa pahuuden edessä?

Ateisti filosofi J. L. Macie käyttää pahuuksista, joista ei seuraa mitään suurempaa hyvää, termiä "absorboidamaton pahuus." Kuvitellaan esimerkiksi, että sotilas olisi voinut pelastaa toiset heittäytymällä granaatin päälle, mutta hän valitse paeta. Tällöin jotkut sodan pahuudet jäävät absordoimatta koska pelkuruudesta ei seuraa mitään hyvää.

Kristitty uskoo, että syntiinlankeemus synnytti mahdollisuuden kaikkein suurimmalle hyvälle "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa." (Johannes 3:16) Kristuksen uhrikuolema on korkein hyvä, joka absorboi kaiken pahuuden. Sen arvo ei ole rajallinen, kuten rohkeuden, myötätunnon tai ystävällisyyden, jotka voivat myös absorboida pahuutta, "sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa." (2. Korinttolaiskirje 5:19) Inkarnaation ja sovituksen perusteella kristitty voi uskoa, että kaikki pahuus on absorboitua, eikä ole turhaa tai liiallista pahuutta.

Mutta onko tämä vakuuttavaa? Maailmassa on kaikesta huolimatta pahuutta, joka tuntuu ja näyttää tarpeettomalta ja liialliselta.

Koko asia tiivistyy tähän: pääsiäinen on todellista historiaa tai se on satua. Joko Jumala tuli ihmiseksi Kristuksessa, kuoli ja nousi kuolleista puolestamme, tai sitten ei. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole. Tämä ei ole älyllistä spekulointia, vaan todellisuutta.

Jumalan rakkaus, jonka hän osoitti Kristuksen kuolemassa, antaa kristitylle syyn luottaa Jumalan hyvyyteen, vaikka hän ei ymmärrä miksi pahuutta on olemassa. Ja vaikka emme ymmärrä miten kaiki pahuus on absorboitua, me voimme uskoa siihen, että ne todellakin ovat.

Siunauttua pääsiäistä!

1 kommentti: